Това коментира в ефира на Нова тв д-р Гергана Николова.За да

...
Това коментира в ефира на Нова тв д-р Гергана Николова.За да
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Закъснелите мерки ни доведоха до тук, а съвсем скоро ще има и локдаун - след около 14 дни

Това разяснява в ефира на Нова тв д-р Гергана Николова.

За да има резултат от тези ограничения, те първо би трябвало да се съблюдават и то би трябвало да мине известно време. Не може през днешния ден да ги въведем, а на следващия ден към този момент да желаеме резултат. Мисля, че някои неща ще се наложи да се случат, без значение, че на доста хора не им се желае, по простата причина, че системата ще рухне. И то не тъй като хората в системата не желаят да работят, а тъй като тя е на лимита си и няма да издържи повече натоварване, разяснява още доктор Николова. 

О юридическа позиция правото на труд, както и останалите стопански права не са безспорни. Има решение на Конституционния съд от предходната година в този смисъл. Така че рестриктивните мерки в правото на труд, а даже и на напредване са изцяло възможни, а и наложителни, когато задачата е да се отбрани по-висш публичен интерес, каквито са живота и здравето. Така че правото на живот е надалеч по-важно от правото на труд, разяснява адвокат Валя Гигова. 

Зелените документа дават, а не лимитират права. Заповедта на здравния министър лимитира права, само че със зеления документ, той дава опция тези права да не бъдат ограничавани дотам, изясни юристът.

Локдауна не взема решение казуса, а отсрочва решението. Но посредством него може да се отреже върха на айсберга и да се даде опция на здравната система да се стабилизира. Отлага се и високата смъртност, с цел да може да се даде опция на хората да се имунизират, разяснява и доктор Мими Виткова. 

Освен ваксина, друго решение просто няма, уточни тя. 

Въвеждането на зеления документ се забави по политически аргументи. Страхуваха се да не се стигне посредством въвеждането му до сегашната обстановка. Но тя единствено се отсрочи. Сега ще се изчака 14 дни и евентуално ще се вкара и локдаун. Никой от съперниците на ограниченията обаче не предлага различно решение, разяснява доктор Виткова. 

Не допусках, че българинът е лишен от всякаква сензитивност, че да не вижда толкоз доста смърти и да пледира за някаква измислена независимост, която виждаме, че даже юридически не се вписва на никое място, да не се интересува от това, че умират хора - и родилка умря, и деца си отиват, и младежи, да не приказваме за възрастните. Претендираме да сме европейци, а какво вършим!?, уточни тя. 

Не е правилно, че не сме осведомени. Политиците се опасяваха да подхващат нужните ограничения, с цел да опазят хората, а хората не се интересуват от другите, добави тя. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР